SiNAPSA, nedelja, 28. april 2024

eSiNAPSA

Spletna revija za znanstvenike, strokovnjake
in nevroznanstvene navdušence

Teden Možganov 2014

Simon Brezovar

Atrij ZRC, ponedeljek, 11. marec 2013, 15:30. Tik pred začetkom jubilejnega, desetega Tedna možganov. Še pol ure je do začetka, dvorana pa je še čisto prazna. Novinarska konferenca je za nami, toliko novinarjev do sedaj še nismo imeli. A kje so ljudje? Živčno si manem roke in pogledujem na uro. »Morda pa je prišlo tisto leto, ko bodo ljudje spet manj zainteresirani za možgane. Ne, to ni mogoče.

Simon Brezovar Promocijo smo imeli takšno, kakršne še nikoli. Slišalo in videlo se nas je povsod, ljudje enostavno morajo priti, poleg tega pa jim mora že neki notranji glas sporočiti, da je tretji teden v marcu namenjen možganom.« Takšne misli se pletejo v glavi vodje projektne skupine Gube (imenovane po možganskih vijugah oziroma girusih), ko stoji v prazni in odmevajoči prostorni dvorani in ko se urini kazalci približujejo četrti. Zavedajoč se velikanskega vložka, ki si ga s svojimi sodelavci investiral v organizacijo dogodka, si seveda zelo želiš polne dvorane.

Potem pa se začne pred vhodom nekaj dogajati. Vrata se odprejo in noter vstopita prva dva obiskovalca. Nekoliko plašno se razgledujeta naokoli, kot da jima ni povsem jasno, ali sta prišla na pravi kraj, nato pa se na mojo pobudo usedeta. Ko kramljam z njima, že začnejo prihajati novi obiskovalci in za njimi novi. Nekako tako je kot poletna nevihta – na začetku grmi, nato začnejo padati posamezne dežne kaplje, nato pa začne deževati vse bolj na gosto. Dvorana je kmalu povsem polna, v zadnjih vrstah ljudje stojijo, nekateri gredo tudi na balkon. Moji strahovi se skozi stranska vrata splazijo iz dvorane, prežame me občutek zadovoljstva. Druge dni sta polna tudi balkona v prvem in drugem nadstropju. Odličen obisk imamo tudi v Slovenski kinoteki, kjer poteka filmski del programa. Ko pa prejemam še radostne klice organizatorjev, ki pripravljajo Teden možganov v drugih slovenskih krajih, si lahko oddahnem. Uspel je še en Teden možganov.

Zadovoljni obrazi, hvaležnost ljudi, zvedava vprašanja na eni ter dobro vzdušje v naši projektni skupini na drugi strani kar avtomatično kličejo po novih idejah in načrtih, predvsem pa razmišljanju, kako narediti prihodnji Teden možganov še uspešnejši. Ob koncu lanskoletnega Tedna možganov sem dobil od obiskovalcev kar nekaj vprašanj, ali obstaja kakšen zbornik s povzetki predavanj, ki bi omogočil dodatno poglabljanje znanja o nevroznanstvenih vsebinah. Čeprav takšen zbornik do sedaj še ni obstajal, se mi je zdela ideja dobra, predvsem pa mi je bil všeč obrat v miselnosti – namreč da so ljudje pripravljeni komunicirati z nami in s svojimi idejami bogatiti koncept Tedna možganov. Revija, ki je pred vami, je posebna izdaja revije eSINAPSA, ki predstavlja zbornik kratkih prispevkov vseh vsebin, ki so bile predstavljene na Tednu možganov. Vsakemu prispevku je priložena tudi temeljna literatura za vse tiste, ki bi želeli znanje o določenem področju še dodatno poglobiti. V zborniku boste lahko brali o velikem nevroznanstvenem projektu Human Connectome, o vplivu senzorične deprivacije na razvoj možganov in o skrbi za status v luči nevroznanosti. Podučili se boste lahko o uporabnih tehnikah za boljše pomnjenje in prebirali o nekaterih najzanimivejših odkritjih na področju nevroznanosti – ustvarjanje novih spominov, pomen spanja, nove metode slikanja možganov, aplikacija za odkrivanje Parkinsonove bolezni, kako dojemajo grožnjo naši možgan. Podučili se boste lahko tudi o tem, kako kritično ovrednotiti izsledke nevroznanstvenih raziskav. Manjkali ne bodo niti prispevki s področja klinične nevrologije, tokrat predvsem na temo možganske kapi.

Prispevki pa niso zgolj strokovne narave – našli boste lahko tudi prispevek o zgodovini Tedna možganov, impresije lokalnega organizatorja in pripoved blink z možgansko kapjo.

Ob koncu uvodnika bi se rad najlepše zahvalil vsem svojim sodelavcem v Gubah in uredniškemu odboru, avtorjem prispevkov ter seveda obiskovalcem Tedna možganov kot pobudnikom za nastanek posebne številke revije eSiNAPSA. Želim si, da bi še naprej uspešno sestavljali del velike mreže, ki širi glas o nevroznanosti po vsej Sloveniji.

Obilo užitkov na enajstem Tednu možganov in ob branju prispevkov vam želim!

Simon Brezovar,
vodja projektne skupine Teden možganov 2014